PDA

View Full Version : Instance "No bootable device" (SOC8-Crowbar)



morgan666
05-Jul-2018, 11:17
Hello,
I successfully deployed SOC8 with Crowbar, When I start any created Instance from a bootable downloaded image, I've got this


Boot from Hard Disk ...
Boot failed: not a bootable disk

No bootable device.
https://preview.ibb.co/bCruEy/Screenshot_20180705_115330.png (https://ibb.co/gTCO7J)


also, there is no Instance log in the Log tab.

smflood
05-Jul-2018, 17:41
On 05/07/18 11:24, morgan666 wrote:

> I successfully deployed SOC8 with Crowbar, When I start any created
> Instance from a bootable downloaded image, I've got this
>
>
> Code:
> --------------------
> Boot from Hard Disk ...
> Boot failed: not a bootable disk
>
> No bootable device.
> --------------------
>
> '[image: https://preview.ibb.co/bCruEy/Screenshot_20180705_115330.png]'
> (https://ibb.co/gTCO7J)
>
>
> also, there is no Instance log in the Log tab.

Please can you clarify what you mean by "bootable downloaded image"?

With SUSE OpenStack Cloud you deploy an Administration Server which in
turn is then used to deploy compute, controller, and storage nodes. This
is done by PXE booting the nodes which causes them boot a special image
from the Admin Server.

HTH.
--
Simon
SUSE Knowledge Partner

------------------------------------------------------------------------
If you find this post helpful and are logged into the web interface,
please show your appreciation and click on the star below. Thanks.
------------------------------------------------------------------------

eblock
06-Jul-2018, 09:03
The screenshot shows a working Horizon dashboard, so the cloud deployment itself must have worked. Launching an instance seems to fail because nova can't find a bootable disk.

Could you provide some information about the image you are trying to launch? Which hypervisor did you deploy? Have you tested the image in another environment to make sure its bootable? What storage backend are you using?

morgan666
08-Jul-2018, 11:52
Hi All,
Thanks for the answer, the deployed Hypervisor is KVM with the default compute node role from the Crowbar. the image downloaded from OpenStack Image Guide
https://docs.openstack.org/image-guide/obtain-images.html, and it tested with another cloud
I'm using Cinder default backend "Raw Devices" and Glance backend is Swift.

eblock
09-Jul-2018, 08:04
You provided the link to the OpenStack images, but which image did you actually use for upload to glance?
I like to use the cirros images, but it only works for me with an older version from about two years ago. You wrote you tested it in another cloud, so I assume it did work there?
I made the experience that images without a valid partition table don't work in our cloud, so I wrote a short blog post (http://heiterbiswolkig.blogs.nde.ag/2018/02/06/obstacles-for-openstack/) about that.
How are you launching the instance? Did you try both ways, as a nova disk (without a volume) and as a cinder volume?
Have you tested other images? Did you set any metadata for that image in glance?
Does the hypervisor work without the OpenStack layer? You could try to launch an instance with virt-manager without using OpenStack.