PDA

View Full Version : driver for GT650M



albumns
12-Oct-2012, 07:04
hello:

I've installed SLED 10 SP4 in my macbook Pro and I found that there is only WINDOWS driver in NVIDIA website for the GT650M. I am wondering how can I configure it in SUSE?

thank you very much

mikewillis
12-Oct-2012, 08:48
I've installed SLED 10 SP4 in my macbook Pro
I have to ask, why? In a another thread (https://forums.suse.com/showthread.php?1853-problem-install-SLED-SP2-in-MACOS-10-8) you indicated that you'd installed SLED 11 SP2. Why downgrade to SLED 10? You indicate you have problems with SLED 11 SP2, which really doesn't surprise me if it's one of this year's MacBook Pro models, but if SLED 11 SP2 doesn't work well enough I'd be very, very, surprised if SLED 10 SP4 works better.



and I found that there is only WINDOWS driver in NVIDIA website for the GT650M.

http://www.nvidia.co.uk/object/linux-display-amd64-304.51-driver-uk.html check the 'Support Products' tab - it lists GT 650M



I am wondering how can I configure it in SUSE?

Well assuming you've managed to register the installation, (you currently have another thread (https://forums.suse.com/showthread.php?1891-cannot-connect-to-novell-to-update) saying you've installed SLED 10 SP4 and can't register, it looks because you have no network connection, but maybe that's not the same installation of SLED 10 SP4 as you're talking about here), then try installing the Nvidia driver package from the repos. I don't know which version is in SLED 10 SP4 but SLED 11 SP2 has version 304.37 of the Nvidia driver and that claims to include GT 650M support

me@mine:~> grep 'GT 650M' /usr/share/doc/packages/x11-video-nvidiaG02/html/supportedchips.html
<td>GeForce GT 650M</td>
<td>GeForce GT 650M</td>
me@mine:~> rpm -qf /usr/share/doc/packages/x11-video-nvidiaG02/html/supportedchips.html
x11-video-nvidiaG02-304.37-1
me@mine:~> zypper packages | grep x11-video-nvidiaG02
i | nVidia-Driver-SLE11-SP2 | x11-video-nvidiaG02 | 304.37-1 | x86_64
v | nVidia-Driver-SLE11-SP2 | x11-video-nvidiaG02 | 304.37-1 | i586

albumns
12-Oct-2012, 14:40
thanks for kind reply,

I've tried different version of SUSE in my macbookPro in the hope that it can works fine. Now I finally find that the it is quite difficult to install the driver for GT650M.
I've add the repository to the yast, and install the driver by yast. but it doesn't work. The gdm cannot be started

I also download the driver you mentioned, and it claimed:

it is version 304.51 is now complete

however, the xdm still cannot be start after I reboot the OS.

Do you have any sugguestions for this?

thank you very much

malcolmlewis
12-Oct-2012, 14:57
thanks for kind reply,

I've tried different version of SUSE in my macbookPro in the hope that
it can works fine. Now I finally find that the it is quite difficult to
install the driver for GT650M.
I've add the repository to the yast, and install the driver by yast.
but it doesn't work. The gdm cannot be started

I also download the driver you mentioned, and it claimed:

it is version 304.51 is now complete

however, the xdm still cannot be start after I reboot the OS.

Do you have any sugguestions for this?

thank you very much



Hi
You need to ensure the repository nvidia drivers are removed, install
the downloaded version and restart SLE at runlevel 3 (grub boot option).

You then need to login as root and run;


sax2 -r -m 0=nvidia

Once you have configured, then run;


init 5 && exit


--
Cheers Malcolm °¿° (Linux Counter #276890)
openSUSE 12.2 (x86_64) Kernel 3.4.6-2.10-desktop
up 1 day 23:50, 3 users, load average: 0.19, 0.21, 0.18
CPU Intel i5 CPU M520@2.40GHz | Intel Arrandale GPU

albumns
12-Oct-2012, 16:19
but I cannot find repository for SLED 10 SP4.....







Hi
You need to ensure the repository nvidia drivers are removed, install
the downloaded version and restart SLE at runlevel 3 (grub boot option).

You then need to login as root and run;


sax2 -r -m 0=nvidia

Once you have configured, then run;


init 5 && exit


--
Cheers Malcolm °¿° (Linux Counter #276890)
openSUSE 12.2 (x86_64) Kernel 3.4.6-2.10-desktop
up 1 day 23:50, 3 users, load average: 0.19, 0.21, 0.18
CPU Intel i5 CPU M520@2.40GHz | Intel Arrandale GPU

albumns
12-Oct-2012, 16:23
moreover, I install the package from nvidia webiste, it failed with log:

sax2 -r -m 0=nvidia

nvidia cannot open the device file /dev/nvidia0 (input/output error)
failed to initialize NVIDIA graphic device
unloadmodule "nvidia"
unloadmodule "ramdac"
unloadmodule "wfb"

fatal server error:

no screens found

malcolmlewis
12-Oct-2012, 16:42
moreover, I install the package from nvidia webiste, it failed with
log:

sax2 -r -m 0=nvidia

nvidia cannot open the device file /dev/nvidia0 (input/output error)
failed to initialize NVIDIA graphic device
unloadmodule "nvidia"
unloadmodule "ramdac"
unloadmodule "wfb"



Hi
Did you install the driver first?


sh NVidia<blah>.run -aq


--
Cheers Malcolm °¿° (Linux Counter #276890)
openSUSE 12.2 (x86_64) Kernel 3.4.6-2.10-desktop
up 0:03, 3 users, load average: 0.14, 0.15, 0.06
CPU Intel i5 CPU M520@2.40GHz | Intel Arrandale GPU

albumns
12-Oct-2012, 18:29
yes, otherwise I won't evoke sax2 for SLED 10 SP4......
I don't know why it cannot find screen....

albumns
12-Oct-2012, 18:48
probably macbook contains both Intel HD4000 and nvidia GT650 and SUSE doesn't know how to deal with them? is it possible disable intel HD4000 so that nvidia GT650m can works fine?

thank you very much

malcolmlewis
12-Oct-2012, 19:38
probably macbook contains both Intel HD4000 and nvidia GT650 and SUSE
doesn't know how to deal with them? is it possible disable intel HD4000
so that nvidia GT650m can works fine?

thank you very much



AHHHHH!!! ;) you need bumblebee...... http://bumblebee-project.org/

--
Cheers Malcolm °¿° (Linux Counter #276890)
openSUSE 12.2 (x86_64) Kernel 3.4.6-2.10-desktop
up 2:59, 3 users, load average: 0.35, 0.20, 0.17
CPU Intel i5 CPU M520@2.40GHz | Intel Arrandale GPU