PDA

View Full Version : TAPE BACKUP COMMAND - TAR for SLES11



ccilleperuma
20-Sep-2011, 09:56
Hello,

I am trying to take a backup on LTO 4 tape drive using SLES11. The
command usage is "tar -cfz /dev/st0 /tape_test" where tape_test is the
folder I need to backup.
But it is giving following error.
tar: Removing leading `/' from member names
I searched the net for same error and found it is as a common error.
But couldn't find a solution as they were not specific to solve my issue
(LTO 4 tape on SLES 11).
ex: 'Linux Tar Getting Removing Leading `/' From Member Names When
Executed'
(http://www.wallpaperama.com/forums/linux-tar-getting-removing-leading-from-member-names-when-executed-t711.html)
ex: 'tar: Removing leading `/ from member names | Skrakes.com'
(http://www.skrakes.com/2009/09/11/tar-removing-leading-from-member-names)

So I need help on resolving myne.
Thanks in advance.

C. C. Illeperuma


--
ccilleperuma
------------------------------------------------------------------------
ccilleperuma's Profile: http://forums.novell.com/member.php?userid=97239
View this thread: http://forums.novell.com/showthread.php?t=444974

ab
20-Sep-2011, 15:25
-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA1

That's not an error... it's just a message telling you that because
you're backing up something from the root of the filesystem that in the
backup it's going to take that off. There is an --absolute-names option
to override this if you REALLY want to, but I wouldn't recommend it.

Good luck.


- --
Want to yell at me in person?
Come to BrainShare 2011 in October: http://tinyurl.com/brainshare2011
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v2.0.15 (GNU/Linux)
Comment: Using GnuPG with Mozilla - http://enigmail.mozdev.org/

iQIcBAEBAgAGBQJOeKIcAAoJEF+XTK08PnB5yEMQAJK30W6Lrg kEi9nPga74C/HL
tMt7XVn3xUCDU7NQm70hiofRw/aHsivUFDo0XP+0ekJxiLOzYHwYtMoj7WJykxtm
jc9yf5JfahCn/CgDg2WlWRfhmB8laEhtJ8xpdxHYN4bCG6cKcMVAKVETT9OClz0 Z
5yLWwCjj60pOZLEZ75xSFVPwKRS8oQ7UIXkMVXnkwING6WU5oT 4FmLPhlPS6L5gg
FzZv1bF/qlZLGHZHRbvsaJILxXO+uV9cQK8260OybhJgBWHHEFfZRWQ8Q3 HeU37J
JJZZ1Z05gNvyttfbOaykKDny6oRPXxCdW5xIbAVCuwLkFbtMsl oQLHqqwz8W1f6i
FLjZj4VDgwHcd/zGJmiCxBLS6EvbDBNOKYj+wL+2/zyCPYBaphPw/SZWPzyp1Dvo
qkfIB/qjAd7Jo/bhd9e6k8ej1MohuVuXdxhnT0MJRyONRPksP2dp0znJv2RUfqkd
3e/4cu+VgfBXOvgUR0EbtrqhRupWExXFu8aP2s2jgFO09mvnxYwZ1 3ZFEIEBjWww
ZjYj37McELPzUFymnb9T/iebm8v+QotNpl7VhlxemqVtuMB3n2+9UqAH6QKXbHQJ
ANZQAxgFTkTyod+Ci9oKYQhqa0/Ltcu4owq7wd9rDHA/SmU2E6iv9aTnDSo2HFn5
wXfTSDQHtBXHAQQD1DDR
=iVQf
-----END PGP SIGNATURE-----

ccilleperuma
21-Sep-2011, 05:46
Thanks ab. But when I try to confirm the backup it gives an error.


Code:
--------------------
sapprdsvr:~ # mt -f /dev/st0 rewind
sapprdsvr:~ # tar -cfz /dev/st0 /tape_test/
tar: Removing leading `/' from member names
sapprdsvr:~ # mt -f /dev/st0 status
drive type = Generic SCSI-2 tape
drive status = 1174405120
sense key error = 0
residue count = 0
file number = 0
block number = 0
Tape block size 0 bytes. Density code 0x46 (unknown).
Soft error count since last status=0
General status bits on (41010000):
BOT ONLINE IM_REP_EN
sapprdsvr:~ # mt -f /dev/st0 tell
mt: /dev/st0: Input/output error
sapprdsvr:~ # mt -f /dev/st0 rewind
sapprdsvr:~ # mt -f /dev/st0 status
drive type = Generic SCSI-2 tape
drive status = 1174405120
sense key error = 0
residue count = 0
file number = 0
block number = 0
Tape block size 0 bytes. Density code 0x46 (unknown).
Soft error count since last status=0
General status bits on (41010000):
BOT ONLINE IM_REP_EN
sapprdsvr:~ # mt -f /dev/st0 tell
mt: /dev/st0: Input/output error
sapprdsvr:~ # tar -tzf /dev/st0
tar (child): /dev/st0: Cannot read: Input/output error
tar (child): At beginning of tape, quitting now
tar (child): Error is not recoverable: exiting now

gzip: stdin: unexpected end of file
tar: Child returned status 2
tar: Error is not recoverable: exiting now
sapprdsvr:~ # cd /
sapprdsvr:/ # tar -xzf /dev/st0 tape_test/
tar (child): /dev/st0: Cannot read: Input/output error
tar (child): At beginning of tape, quitting now
tar (child): Error is not recoverable: exiting now

gzip: stdin: unexpected end of file
tar: Child returned status 2
tar: Error is not recoverable: exiting now

--------------------


Is this because of mismatch block size? If so, How to overcome?
Else, please guide me to troubleshoot it..

Adding system log for more details..


Code:
--------------------
Sep 21 09:27:28 sapprdsvr sshd[18114]: Accepted keyboard-interactive/pam for root from 192.168.51.75 port 49470 ssh2
Sep 21 09:27:47 sapprdsvr kernel: [835191.723871] st0: Sense Key : Illegal Request [current]
Sep 21 09:27:47 sapprdsvr kernel: [835191.723886] st0: Add. Sense: Invalid field in cdb
Sep 21 09:30:01 sapprdsvr /usr/sbin/cron[18152]: (root) CMD ([ -x /usr/lib64/sa/sa1 ] && exec /usr/lib64/sa/sa1 -S ALL 1 1)
Sep 21 09:31:44 sapprdsvr kernel: [835429.015562] st0: Sense Key : Illegal Request [current]
Sep 21 09:31:44 sapprdsvr kernel: [835429.015577] st0: Add. Sense: Invalid field in cdb
Sep 21 09:32:03 sapprdsvr kernel: [835448.319419] st0: Sense Key : Illegal Request [current]
Sep 21 09:32:03 sapprdsvr kernel: [835448.319433] st0: Add. Sense: Invalid field in cdb
Sep 21 09:40:01 sapprdsvr /usr/sbin/cron[18195]: (root) CMD ([ -x /usr/lib64/sa/sa1 ] && exec /usr/lib64/sa/sa1 -S ALL 1 1)
Sep 21 09:40:33 sapprdsvr gnome-session[18224]: WARNING: GSIdleMonitor: IDLETIME counter not found
Sep 21 09:40:33 sapprdsvr gnome-session[18224]: WARNING: Owner of /tmp/orbit-gdm is not the current user
Sep 21 09:40:34 sapprdsvr pulseaudio[18252]: module.c: module-hal-detect is deprecated: Please use module-udev-detect instead of module-hal-detect!
Sep 21 09:40:34 sapprdsvr gdm-simple-greeter[18247]: GLib-GObject-CRITICAL: g_param_spec_flags: assertion `G_TYPE_IS_FLAGS (flags_type)' failed
Sep 21 09:40:34 sapprdsvr gdm-simple-greeter[18247]: GLib-GObject-CRITICAL: g_object_class_install_property: assertion `G_IS_PARAM_SPEC (pspec)' failed
Sep 21 09:40:38 sapprdsvr gdm-session-worker[18248]: WARNING: gdm_session_settings_load: lang = (null)
Sep 21 09:40:42 sapprdsvr gnome-session[18260]: WARNING: GSIdleMonitor: IDLETIME counter not found
Sep 21 09:40:43 sapprdsvr gnome-keyring-daemon[18349]: adding removable location: volume_label_Feb_2011_LTO_GM at /media/Feb_2011_LTO_GM_
Sep 21 09:40:43 sapprdsvr pulseaudio[18412]: pid.c: Stale PID file, overwriting.
Sep 21 09:40:43 sapprdsvr pulseaudio[18412]: module.c: module-hal-detect is deprecated: Please use module-udev-detect instead of module-hal-detect!
--------------------



Thanks,

C. C. Illeperuma


--
ccilleperuma
------------------------------------------------------------------------
ccilleperuma's Profile: http://forums.novell.com/member.php?userid=97239
View this thread: http://forums.novell.com/showthread.php?t=444974

ab
21-Sep-2011, 06:06
-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA1

Your errors make me think your tape drive is not happy. I assume the
tar commands work with regular (non-tape) files... correct? If so, fix
your tape. Having never really worked with one I can't help with that.

Good luck.


- --
Want to yell at me in person?
Come to BrainShare 2011 in October: http://tinyurl.com/brainshare2011
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v2.0.15 (GNU/Linux)
Comment: Using GnuPG with Mozilla - http://enigmail.mozdev.org/

iQIcBAEBAgAGBQJOeXCAAAoJEF+XTK08PnB5KAEP/ib3Jvkp/883WWQhQf30I+bv
p7d5z3gANpr2lfOHk/ky8JvHO2Mz6M+xiOVELtnYfuiRSDlR2fBVWtanst8U62Bm
dHT77QOVKwv3/9S1sC+sdpxx1GhNDEgGaP1zryGUnQ2Crvht2sN4KVQ4GcAFHCJ X
8l/8edNP/u68x3fdaDJm3vJwxoY/OmKbo2Gxl7u0yiU4kaCQ1gCiDnj/N5xJoc0L
kqodMwfC0li02PekmqELTG4cHGsp/5MCZPnxLg5wvF1Jt4/33OgMARPasfbdFQkC
9mA3tt2XQMMB81jvnMWlXv7RUUMq9gj6YyVWL88V1f1S1selhH el/rbFtAs1WW6h
c2IhOo6lM75U89bhsUj6Jla1P3bpUxs8uaAHEL73qbSM8YqTr3 3ctZDfnxqjbNzW
paPh9gacYhB3xzOKnEcAFxfcGwq4JJBgNGar0BoKv7th4tD9Ps LqIDCeskOsPgtT
DWqhR2O1YJM/sZEW+G9QsUOpR9FUTPcDhC+8jxfHi4NGumovT4x2SkaorXH5BM +e
/uQH73WXTTToE7vdCXoXphZAyTPa4qk+yKu8fDLoDSKrQrEJfC5 g4MI8OCsDVIYv
vGz5jf2zPc0CLWvL7G+Y9agcGtDZP+LimLbZ/pXw4QpPK56DuYtGc0PdjjdAXMQl
OmLJGVMvqjXXlysBDBDv
=UoN0
-----END PGP SIGNATURE-----

ccilleperuma
21-Sep-2011, 09:26
Thanks ab,

Is there anyone who can guide me to solve this?

Regards,

C. C. Illeperuma


--
ccilleperuma
------------------------------------------------------------------------
ccilleperuma's Profile: http://forums.novell.com/member.php?userid=97239
View this thread: http://forums.novell.com/showthread.php?t=444974

malcolmlewis
21-Sep-2011, 12:41
On Wed, 21 Sep 2011 08:26:02 GMT
ccilleperuma <ccilleperuma@no-mx.forums.novell.com> wrote:

>
> Thanks ab,
>
> Is there anyone who can guide me to solve this?
>
> Regards,
>
> C. C. Illeperuma
>
>
Hi
Do you have a tape cleaner cartridge, suggest you run that. Are the
tapes old/new?

--
Cheers Malcolm °¿° (Linux Counter #276890)
openSUSE 11.4 (x86_64) Kernel 2.6.37.6-0.7-desktop
up 8 days 14:41, 3 users, load average: 0.23, 0.20, 0.15
GPU GeForce 8600 GTS Silent - Driver Version: 280.13

ccilleperuma
23-Sep-2011, 07:26
I cleaned the tape drive, but the issue is still the same.
Tapes are all new.
Can you please share the tape backup restore command here?

C. C. Illeperuma


--
ccilleperuma
------------------------------------------------------------------------
ccilleperuma's Profile: http://forums.novell.com/member.php?userid=97239
View this thread: http://forums.novell.com/showthread.php?t=444974

malcolmlewis
23-Sep-2011, 12:36
On Fri, 23 Sep 2011 06:26:02 GMT
ccilleperuma <ccilleperuma@no-mx.forums.novell.com> wrote:

>
> I cleaned the tape drive, but the issue is still the same.
> Tapes are all new.
> Can you please share the tape backup restore command here?
>
> C. C. Illeperuma
>
>
Hi
As ab pointed out it maybe the tape drive on the way out.

(Needs to go find a SCSI card and tape drive in storage....)

--
Cheers Malcolm °¿° (Linux Counter #276890)
openSUSE 11.4 (x86_64) Kernel 2.6.37.6-0.7-desktop
up 16:37, 3 users, load average: 0.12, 0.13, 0.14
GPU GeForce 8600 GTS Silent - Driver Version: 280.13

ccilleperuma
26-Sep-2011, 05:26
Thanks malcolmlewis,

I found the issue. It was not with Tape drive hardware, but with my
command.
All ok when I go to a location where I extract the files from tape "tar
-xzf /dev/st0"
Before I was trying to give the restoration file name after the above
command.

ccilleperuma


--
ccilleperuma
------------------------------------------------------------------------
ccilleperuma's Profile: http://forums.novell.com/member.php?userid=97239
View this thread: http://forums.novell.com/showthread.php?t=444974