PDA

View Full Version : Xrdp server,sesman login failed.



zhequ
15-Jan-2015, 01:48
Dear,
I had installed a SUSE Linux.
I want to connect to the server from my windows box(Remote Desktop Connection).
I got the following error when I login it in session = GNOME:

connecting to sesman ip 127.0.0.1 port 3350
sesman connect ok
sending login info to sesman
login failed



I have review some case, and checked my system.
But it still can't work.
Who can give me some guide.

Thanks!
Best regards,
QuZhe



----------------------------------------------------------------
UAIEVLLSSC121:/etc/xrdp # cat /etc/SuSE-release
SUSE Linux Enterprise Server 11 (x86_64)
VERSION = 11
PATCHLEVEL = 1


UAIEVLLSSC121:/etc/xrdp # /etc/init.d/xrdp status
Checking for service xrdp running


UAIEVLLSSC121:/etc/xrdp # ps -ef|grep xrdp
root 6894 1 0 Jan13 ? 00:00:00 Xdmx :10 -auth /tmp/.xrdp-auth-tJSE0V -br -noreset -nolisten tcp -- /usr/bin/Xfake
root 21220 1 0 06:14 pts/2 00:00:00 /usr/sbin/xrdp-sesman
root 21224 1 0 06:14 pts/2 00:00:00 /usr/sbin/xrdp
root 21489 19773 42 06:30 pts/2 00:00:00 grep xrdp


UAIEVLLSSC121:/etc/xrdp # cat /etc/pam.d/xrdp-sesman
#%PAM-1.0
auth required pam_unix.so shadow nullok
account required pam_unix.so

jmozdzen
15-Jan-2015, 12:55
Hi QuZhe,

> [cannot login]

is there anything reported in syslog (/var/log/messages) concerning the login attempt?

Regards,
Jens

zhequ
16-Jan-2015, 02:05
Dear Jens,

There is one row printing into messages when I trying login.

Jan 16 05:06:58 UAIEVLLSSC121 xrdp-sesman: pam_warn(xrdp-sesman:session): function=[pam_sm_open_session] service=[xrdp-sesman] terminal=[:10] user=[sybase] ruser=[<unknown>] rhost=[<unknown>]

Best Regards,
QuZhe

zhequ
20-Jan-2015, 08:10
Hi,
If has any update?
Thanks!



Dear Jens,

There is one row printing into messages when I trying login.

Jan 16 05:06:58 UAIEVLLSSC121 xrdp-sesman: pam_warn(xrdp-sesman:session): function=[pam_sm_open_session] service=[xrdp-sesman] terminal=[:10] user=[sybase] ruser=[<unknown>] rhost=[<unknown>]

Best Regards,
QuZhe

jmozdzen
20-Jan-2015, 12:38
Hi QuZhe,

Dear Jens,

There is one row printing into messages when I trying login.

Jan 16 05:06:58 UAIEVLLSSC121 xrdp-sesman: pam_warn(xrdp-sesman:session): function=[pam_sm_open_session] service=[xrdp-sesman] terminal=[:10] user=[sybase] ruser=[<unknown>] rhost=[<unknown>]

Best Regards,
QuZhe

it looks like the actual login succeeded, especially if there are no further error messages from PAM. So it seems the error is caused somewhere in sesman - is logging turned on in sesman.ini? If so, what's reported there (you may want to turn up loglevel to "info" or "debug" temporarily, depending on the current verbosity of the output)?

Regards,
Jens

zhequ
21-Jan-2015, 07:50
Hi QuZhe,


it looks like the actual login succeeded, especially if there are no further error messages from PAM. So it seems the error is caused somewhere in sesman - is logging turned on in sesman.ini? If so, what's reported there (you may want to turn up loglevel to "info" or "debug" temporarily, depending on the current verbosity of the output)?

Regards,
Jens


Dear Jens,
I have turn the sesman.ini file, and set loglevel to info, no more information print.

************************************************** *
UAIEVLLSSC121:/etc # cat /etc/xrdp/sesman.ini
[Globals]
#ListenAddress=10.55.99.139
ListenAddress=127.0.0.1
ListenPort=3350
EnableUserWindowManager=1
UserWindowManager=startwm.sh
DefaultWindowManager=startwm.sh

[Security]
AllowRootLogin=1
MaxLoginRetry=4
TerminalServerUsers=tsusers
TerminalServerAdmins=tsadmins

[Sessions]
MaxSessions=10
KillDisconnected=0
IdleTimeLimit=0
DisconnectedTimeLimit=0

[Logging]
LogFile=/var/log/xrdp-sesman.log
LogLevel=INFO
EnableSyslog=1
SyslogLevel=INFO

[X11rdp]
param1=-bs

[Xvnc]
param1=-bs

[Xdmx]
param1=-br
param2=-noreset
param3=-nolisten
param4=tcp
param5=--
param6=/usr/bin/Xfake
************************************************** *
Outputs:

message

Jan 21 10:37:13 UAIEVLLSSC121 xrdp-sesman: pam_warn(xrdp-sesman:session): function=[pam_sm_open_session] service=[xrdp-sesman] terminal=[:10] user=[sybase] ruser=[<unknown>] rhost=[<unknown>]


tail -f /var/log/xrdp-sesman.log
[20150121-10:36:21] [INFO ] shutting down sesman 1
[20150121-10:36:22] [WARN ] [init:45] libscp initialized
[20150121-10:36:22] [CORE ] starting sesman with pid 26230
[20150121-10:36:22] [INFO ] listening...
[20150121-10:37:13] [INFO ] granted TS access to user sybase
[20150121-10:37:13] [INFO ] starting Xdmx session...
[20150121-10:37:14] [CORE ] error X server died - user sybase - pid 26257




UAIEVLLSSC121:/etc # netstat -an|grep 3350
tcp 0 0 127.0.0.1:3350 0.0.0.0:* LISTEN

************************************************** ***********************

Is this the error message?
[20150121-10:37:14] [CORE ] error X server died - user sybase - pid 26257

Thanks!
Best regards,
QuZhe

jmozdzen
21-Jan-2015, 13:39
Hi QuZhe,

[...][20150121-10:37:14] [CORE ] error X server died - user sybase - pid 26257
Is this the error message?


yes, this looks like the actual cause - and it's pointing at the X server process that went down. Anything useful in the X server logs, especially entries marked "EE"?

Regards,
Jens

zhequ
22-Jan-2015, 02:34
Hi QuZhe,


yes, this looks like the actual cause - and it's pointing at the X server process that went down. Anything useful in the X server logs, especially entries marked "EE"?

Regards,
Jens


Dear Jens,

I can't find useful information in Xorg.0.log.
Would you help me double check it?
I have restart xdm service. It still doesn't work :(
Thanks!



UAIEVLLSSC121:/var/log # cat Xorg.0.log

X.Org X Server 1.6.5
Release Date: 2009-10-11
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: openSUSE SUSE LINUX
Current Operating System: Linux UAIEVLLSSC121 2.6.32.59-0.7-default #1 SMP 2012-07-13 15:50:56 +0200 x86_64
Build Date: 29 June 2012 07:48:20PM

Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Dec 4 03:28:06 2014
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) ServerLayout "Layout[all]"
(**) |-->Screen "Screen[0]" (0)
(**) | |-->Monitor "vmware"
(**) | |-->Device "VMware SVGA"
(**) |-->Input Device "VMwareKeyboard[0]"
(**) |-->Input Device "VMwareMouse[1]"
(**) Option "ZapWarning" "on"
(**) Option "AllowMouseOpenFail" "on"
(**) Option "Xinerama" "off"
(**) Option "NoAutoAddDevices"
(**) Not automatically adding devices
(==) Automatically enabling devices
(WW) The directory "/usr/share/fonts/local" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/PEX" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/latin2/misc" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/latin2/75dpi" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/latin2/100dpi" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/latin2/Type1" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/latin7/75dpi" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/baekmuk" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/japanese" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/kwintv" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/uni" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/CID" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/ucs/misc" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/ucs/75dpi" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/ucs/100dpi" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/hellas/misc" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/hellas/75dpi" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/hellas/100dpi" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/hellas/Type1" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/misc/sgi" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/xtest" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/opt/kde3/share/fonts" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/TTF/" does not exist.
Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF" does not exist.
Entry deleted from font path.
(**) FontPath set to:
/usr/share/fonts/misc:unscaled,
/usr/share/fonts/75dpi:unscaled,
/usr/share/fonts/100dpi:unscaled,
/usr/share/fonts/Type1,
/usr/share/fonts/URW,
/usr/share/fonts/Speedo,
/usr/share/fonts/cyrillic,
/usr/share/fonts/truetype,
/usr/share/fonts/misc:unscaled,
/usr/share/fonts/truetype/,
/usr/share/fonts/Type1/,
/usr/share/fonts/100dpi:unscaled,
/usr/share/fonts/75dpi:unscaled
(**) Input device list set to "/dev/gpmdata,/dev/input/mice"
(==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules/updates,/usr/lib64/xorg/modules"
(II) Loader magic: 0xd40
(II) Module ABI versions:
X.Org ANSI C Emulation: 0.4
X.Org Video Driver: 5.0
X.Org XInput driver : 4.0
X.Org Server Extension : 2.0
(II) Loader running on linux
(++) using VT number 7

(--) PCI:*(0:0:15:0) 15ad:0405:15ad:0405 VMware SVGA II Adapter rev 0, Mem @ 0xec000000/67108864, 0xfe000000/8388608, I/O @ 0x00001070/16, BIOS @ 0x????????/32768
(II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
(II) System resource ranges:
[0] -1 0 0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
[1] -1 0 0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
[2] -1 0 0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
[3] -1 0 0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
[4] -1 0 0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
[5] -1 0 0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(II) "extmod" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
(II) "dbe" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
(II) "glx" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
(II) "record" will be loaded by default.
(II) "dri" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
(II) "dri2" will be loaded by default.
(II) LoadModule: "dri"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules//extensions/libdri.so
(II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.6.5, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension XFree86-DRI
(II) LoadModule: "dbe"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules//extensions/libdbe.so
(II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.6.5, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Server Extension
ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(II) LoadModule: "freetype"
(WW) Warning, couldn't open module freetype
(II) UnloadModule: "freetype"
(EE) Failed to load module "freetype" (module does not exist, 0)
(II) LoadModule: "extmod"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules//extensions/libextmod.so
(II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.6.5, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Server Extension
ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
(II) Loading extension XFree86-DGA
(II) Loading extension DPMS
(II) Loading extension XVideo
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
(II) Loading extension X-Resource
(II) LoadModule: "glx"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules//extensions/libglx.so
(II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.6.5, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(==) AIGLX enabled
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "record"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules//extensions/librecord.so
(II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.6.5, module version = 1.13.0
Module class: X.Org Server Extension
ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension RECORD
(II) LoadModule: "dri2"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules//extensions/libdri2.so
(II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.6.5, module version = 1.1.0
ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension DRI2
(II) LoadModule: "vmware"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/updates//drivers/vmware_drv.so
(II) Module vmware: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.6.5, module version = 11.0.99
Module class: X.Org Video Driver
ABI class: X.Org Video Driver, version 5.0
(II) LoadModule: "vmwgfx"
(WW) Warning, couldn't open module vmwgfx
(II) UnloadModule: "vmwgfx"
(EE) Failed to load module "vmwgfx" (module does not exist, 0)
(EE) vmware: Please ignore the above warnings about not being able to to load module/driver vmwgfx
(II) vmware: Using vmwlegacy driver everything is fine.
(II) LoadModule: "vmwlegacy"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/updates//drivers/vmwlegacy_drv.so
(II) Module vmwlegacy: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.6.5, module version = 11.0.99
Module class: X.Org Video Driver
ABI class: X.Org Video Driver, version 5.0
(II) LoadModule: "kbd"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules//input/kbd_drv.so
(II) Module kbd: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.6.5, module version = 1.3.2
Module class: X.Org XInput Driver
ABI class: X.Org XInput driver, version 4.0
(II) LoadModule: "vmmouse"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/updates//input/vmmouse_drv.so
(II) Module vmmouse: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.6.5, module version = 12.7.0
Module class: X.Org XInput Driver
ABI class: X.Org XInput driver, version 4.0
(II) VMWARE(0): VMMOUSE module was loaded
(II) vmwlegacy: driver for VMware SVGA: vmware0405, vmware0710
(II) Primary Device is: PCI 00@00:0f:0
(II) resource ranges after xf86ClaimFixedResources() call:
[0] 0 0 0x000b8000 - 0x000bffff (0x8000) MX[B]
[1] 0 0 0x000b0000 - 0x000b7fff (0x8000) MX[B]
[2] 0 0 0x000a0000 - 0x000affff (0x10000) MX[B]
[3] -1 0 0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
[4] -1 0 0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
[5] -1 0 0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
[6] -1 0 0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
[7] 0 0 0x000003c0 - 0x000003df (0x20) IX[B]
[8] 0 0 0x000003b0 - 0x000003bb (0xc) IX[B]
[9] -1 0 0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
[10] -1 0 0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(II) resource ranges after probing:
[0] 0 0 0x000b8000 - 0x000bffff (0x8000) MX[B]
[1] 0 0 0x000b0000 - 0x000b7fff (0x8000) MX[B]
[2] 0 0 0x000a0000 - 0x000affff (0x10000) MX[B]
[3] -1 0 0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
[4] -1 0 0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
[5] -1 0 0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
[6] -1 0 0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
[7] 0 0 0x000003c0 - 0x000003df (0x20) IX[B]
[8] 0 0 0x000003b0 - 0x000003bb (0xc) IX[B]
[9] -1 0 0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
[10] -1 0 0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(--) vmwlegacy(0): VMware SVGA regs at (0x1070, 0x1071)
(II) Loading sub module "vgahw"
(II) LoadModule: "vgahw"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules//libvgahw.so
(II) Module vgahw: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.6.5, module version = 0.1.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 5.0
(--) vmwlegacy(0): caps: 0x00FF83E2
(--) vmwlegacy(0): depth: 24
(--) vmwlegacy(0): bpp: 32
(--) vmwlegacy(0): vram: 4194304
(--) vmwlegacy(0): pbase: 0xec000000
(--) vmwlegacy(0): mwidt: 1176
(--) vmwlegacy(0): mheig: 885
(--) vmwlegacy(0): depth: 24
(--) vmwlegacy(0): bpp: 32
(--) vmwlegacy(0): w.red: 8
(--) vmwlegacy(0): w.grn: 8
(--) vmwlegacy(0): w.blu: 8
(--) vmwlegacy(0): vis: 4
(==) vmwlegacy(0): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
(==) vmwlegacy(0): RGB weight 888
(==) vmwlegacy(0): Default visual is TrueColor
(==) vmwlegacy(0): Using HW cursor
(==) vmwlegacy(0): Will set up a driver mode with dimensions 800x600.
(==) vmwlegacy(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(II) vmwlegacy(0): Clock range: 0.00 to 400000.00 MHz
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "320x175" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "320x200" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "360x200" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "320x240" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "320x240" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "320x240" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "320x240" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "400x300" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "400x300" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "400x300" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "400x300" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "400x300" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1024x768" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "512x384" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "512x384" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "512x384" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "512x384" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "512x384" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "576x432" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1280x960" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "640x480" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1280x960" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "640x480" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1280x1024" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "640x512" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1280x1024" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "640x512" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1280x1024" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "640x512" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1600x1200" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "800x600" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1600x1200" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "800x600" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1600x1200" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "800x600" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1600x1200" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "800x600" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1600x1200" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "800x600" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1792x1344" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "896x672" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1792x1344" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "896x672" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1856x1392" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "928x696" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1856x1392" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "928x696" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1920x1440" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "960x720" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1920x1440" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "960x720" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "416x312" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1400x1050" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "700x525" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1400x1050" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "700x525" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1920x1440" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "960x720" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "2048x1536" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1024x768" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "2048x1536" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1024x768" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "2048x1536" (insufficient memory for mode)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1024x768" (bad mode clock/interlace/doublescan)
(II) vmwlegacy(0): Not using driver mode "vmwlegacy-default-800x600" (hsync out of range)
(II) vmwlegacy(0): Not using mode "vmwlegacy-default-800x600" (no mode of this name)
(II) vmwlegacy(0): Not using default mode "1152x864" (width too large for virtual size)
(--) vmwlegacy(0): Virtual size is 1024x768 (pitch 1024)
(**) vmwlegacy(0): *Default mode "1024x768": 94.5 MHz, 68.7 kHz, 85.0 Hz
(II) vmwlegacy(0): Modeline "1024x768"x85.0 94.50 1024 1072 1168 1376 768 769 772 808 +hsync +vsync (68.7 kHz)
(**) vmwlegacy(0): Default mode "1024x768": 78.8 MHz, 60.0 kHz, 75.0 Hz
(II) vmwlegacy(0): Modeline "1024x768"x75.0 78.75 1024 1040 1136 1312 768 769 772 800 +hsync +vsync (60.0 kHz)
(**) vmwlegacy(0): Default mode "1024x768": 75.0 MHz, 56.5 kHz, 70.1 Hz
(II) vmwlegacy(0): Modeline "1024x768"x70.1 75.00 1024 1048 1184 1328 768 771 777 806 -hsync -vsync (56.5 kHz)
(**) vmwlegacy(0): Default mode "1024x768": 65.0 MHz, 48.4 kHz, 60.0 Hz
(II) vmwlegacy(0): Modeline "1024x768"x60.0 65.00 1024 1048 1184 1344 768 771 777 806 -hsync -vsync (48.4 kHz)
(**) vmwlegacy(0): Default mode "832x624": 57.3 MHz, 49.7 kHz, 74.6 Hz
(II) vmwlegacy(0): Modeline "832x624"x74.6 57.28 832 864 928 1152 624 625 628 667 -hsync -vsync (49.7 kHz)
(**) vmwlegacy(0): Default mode "800x600": 56.3 MHz, 53.7 kHz, 85.1 Hz
(II) vmwlegacy(0): Modeline "800x600"x85.1 56.30 800 832 896 1048 600 601 604 631 +hsync +vsync (53.7 kHz)
(**) vmwlegacy(0): Default mode "800x600": 49.5 MHz, 46.9 kHz, 75.0 Hz
(II) vmwlegacy(0): Modeline "800x600"x75.0 49.50 800 816 896 1056 600 601 604 625 +hsync +vsync (46.9 kHz)
(**) vmwlegacy(0): Default mode "800x600": 50.0 MHz, 48.1 kHz, 72.2 Hz
(II) vmwlegacy(0): Modeline "800x600"x72.2 50.00 800 856 976 1040 600 637 643 666 +hsync +vsync (48.1 kHz)
(**) vmwlegacy(0): Default mode "800x600": 40.0 MHz, 37.9 kHz, 60.3 Hz
(II) vmwlegacy(0): Modeline "800x600"x60.3 40.00 800 840 968 1056 600 601 605 628 +hsync +vsync (37.9 kHz)
(**) vmwlegacy(0): Default mode "800x600": 36.0 MHz, 35.2 kHz, 56.2 Hz
(II) vmwlegacy(0): Modeline "800x600"x56.2 36.00 800 824 896 1024 600 601 603 625 +hsync +vsync (35.2 kHz)
(**) vmwlegacy(0): Default mode "640x480": 36.0 MHz, 43.3 kHz, 85.0 Hz
(II) vmwlegacy(0): Modeline "640x480"x85.0 36.00 640 696 752 832 480 481 484 509 -hsync -vsync (43.3 kHz)
(**) vmwlegacy(0): Default mode "640x480": 31.5 MHz, 37.5 kHz, 75.0 Hz
(II) vmwlegacy(0): Modeline "640x480"x75.0 31.50 640 656 720 840 480 481 484 500 -hsync -vsync (37.5 kHz)
(**) vmwlegacy(0): Default mode "640x480": 31.5 MHz, 37.9 kHz, 72.8 Hz
(II) vmwlegacy(0): Modeline "640x480"x72.8 31.50 640 664 704 832 480 489 492 520 -hsync -vsync (37.9 kHz)
(**) vmwlegacy(0): Default mode "640x480": 25.2 MHz, 31.5 kHz, 59.9 Hz
(II) vmwlegacy(0): Modeline "640x480"x59.9 25.18 640 656 752 800 480 490 492 525 -hsync -vsync (31.5 kHz)
(**) vmwlegacy(0): Default mode "720x400": 35.5 MHz, 37.9 kHz, 85.0 Hz
(II) vmwlegacy(0): Modeline "720x400"x85.0 35.50 720 756 828 936 400 401 404 446 -hsync +vsync (37.9 kHz)
(**) vmwlegacy(0): Default mode "640x400": 31.5 MHz, 37.9 kHz, 85.1 Hz
(II) vmwlegacy(0): Modeline "640x400"x85.1 31.50 640 672 736 832 400 401 404 445 -hsync +vsync (37.9 kHz)
(**) vmwlegacy(0): Default mode "640x350": 31.5 MHz, 37.9 kHz, 85.1 Hz
(II) vmwlegacy(0): Modeline "640x350"x85.1 31.50 640 672 736 832 350 382 385 445 +hsync -vsync (37.9 kHz)
(==) vmwlegacy(0): DPI set to (96, 96)
(II) Loading sub module "fb"
(II) LoadModule: "fb"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules//libfb.so
(II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.6.5, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
(II) Loading sub module "shadowfb"
(II) LoadModule: "shadowfb"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules//libshadowfb.so
(II) Module shadowfb: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.6.5, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
(II) Loading sub module "ramdac"
(II) LoadModule: "ramdac"
(II) Module "ramdac" already built-in
(--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
(II) vmwlegacy(0): Initialized VMWARE_CTRL extension version 0.2
(II) vmwlegacy(0): Initialized VMware Xinerama extension.
(II) vmwlegacy(0): vgaHWGetIOBase: hwp->IOBase is 0x03d0, hwp->PIOOffset is 0x0000
(==) vmwlegacy(0): Backing store disabled
(==) vmwlegacy(0): Silken mouse enabled
(II) vmwlegacy(0): Initialized VMware Xv extension successfully.
(==) RandR enabled
(II) Initializing built-in extension Generic Event Extension
(II) Initializing built-in extension SHAPE
(II) Initializing built-in extension MIT-SHM
(II) Initializing built-in extension XInputExtension
(II) Initializing built-in extension XTEST
(II) Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
(II) Initializing built-in extension SYNC
(II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
(II) Initializing built-in extension XC-APPGROUP
(II) Initializing built-in extension XC-MISC
(II) Initializing built-in extension SECURITY
(II) Initializing built-in extension XINERAMA
(II) Initializing built-in extension XFIXES
(II) Initializing built-in extension RENDER
(II) Initializing built-in extension RANDR
(II) Initializing built-in extension COMPOSITE
(II) Initializing built-in extension DAMAGE
(II) AIGLX: Screen 0 is not DRI2 capable
(II) AIGLX: Screen 0 is not DRI capable
(II) AIGLX: Loaded and initialized /usr/lib64/dri/swrast_dri.so
(II) GLX: Initialized DRISWRAST GL provider for screen 0
(II) XKB: reuse xkmfile /var/lib/xkb/compiled/server-603B05CD50433F04F64C7B12280B8D7BC10853E0.xkm
(**) Option "CoreKeyboard"
(**) VMwareKeyboard[0]: always reports core events
(**) Option "Protocol" "Standard"
(**) VMwareKeyboard[0]: Protocol: Standard
(**) Option "AutoRepeat" "500 30"
(**) Option "XkbRules" "xfree86"
(**) VMwareKeyboard[0]: XkbRules: "xfree86"
(**) Option "XkbModel" "microsoftpro"
(**) VMwareKeyboard[0]: XkbModel: "microsoftpro"
(**) Option "XkbLayout" "us"
(**) VMwareKeyboard[0]: XkbLayout: "us"
(**) Option "CustomKeycodes" "off"
(**) VMwareKeyboard[0]: CustomKeycodes disabled
(II) XINPUT: Adding extended input device "VMwareKeyboard[0]" (type: KEYBOARD)
(II) XKB: reuse xkmfile /var/lib/xkb/compiled/server-A883CAF71020FF1BEC10FBAC5A6CD80FFF8B1CC1.xkm
(II) VMWARE(0): vmmouse is available
(**) Option "CorePointer"
(**) VMwareMouse[1]: always reports core events
(**) Option "Device" "/dev/input/mice"
(**) Option "Buttons" "5"
(**) Option "ZAxisMapping" "4 5"
(**) VMwareMouse[1]: ZAxisMapping: buttons 4 and 5
(II) XINPUT: Adding extended input device "VMwareMouse[1]" (type: MOUSE)
(**) VMwareMouse[1]: (accel) keeping acceleration scheme 1
(**) VMwareMouse[1]: (accel) filter chain progression: 2.00
(**) VMwareMouse[1]: (accel) filter stage 0: 20.00 ms
(**) VMwareMouse[1]: (accel) set acceleration profile 0
(II) VMWARE(0): VMMOUSE DEVICE_INIT
(II) VMWARE(0): VMMOUSE DEVICE_ON
(II) VMWARE(0): vmmouse enabled
(II) config/hal: Adding input device ImPS/2 Generic Wheel Mouse
(EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed (8)
(II) config/hal: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard
(EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed (8)
(II) UnloadModule: "kbd"
(II) VMWARE(0): VMMOUSE DEVICE_OFF/CLOSE
(II) VMWARE(0): VMMOUSE DEVICE_OFF/CLOSE
(II) VMWARE(0): VMMouseUnInit
(II) vmwlegacy(0): Terminating Xv video-stream id:0

jmozdzen
22-Jan-2015, 12:23
Hi QuZhe,

Dear Jens,

I can't find useful information in Xorg.0.log.
Would you help me double check it?
I have restart xdm service. It still doesn't work :(
Thanks!



UAIEVLLSSC121:/var/log # cat Xorg.0.log

please use the "[CODE]" tag for future inclusion of log output into posts - it makes reading much easier. If using the web interface with the enhanced editor, you can also use the "#" button in the editor's tool bar.



Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.

[...]

(II) LoadModule: "freetype"
(WW) Warning, couldn't open module freetype
(II) UnloadModule: "freetype"
(EE) Failed to load module "freetype" (module does not exist, 0)

[...]

(II) LoadModule: "vmware"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/updates//drivers/vmware_drv.so
(II) Module vmware: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.6.5, module version = 11.0.99
Module class: X.Org Video Driver
ABI class: X.Org Video Driver, version 5.0
(II) LoadModule: "vmwgfx"
(WW) Warning, couldn't open module vmwgfx
(II) UnloadModule: "vmwgfx"
(EE) Failed to load module "vmwgfx" (module does not exist, 0)
(EE) vmware: Please ignore the above warnings about not being able to to load module/driver vmwgfx
(II) vmware: Using vmwlegacy driver everything is fine.
(II) LoadModule: "vmwlegacy"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/updates//drivers/vmwlegacy_drv.so

[...]

(II) XKB: reuse xkmfile /var/lib/xkb/compiled/server-603B05CD50433F04F64C7B12280B8D7BC10853E0.xkm
(**) Option "CoreKeyboard"
(**) VMwareKeyboard[0]: always reports core events
(**) Option "Protocol" "Standard"
(**) VMwareKeyboard[0]: Protocol: Standard
(**) Option "AutoRepeat" "500 30"
(**) Option "XkbRules" "xfree86"
(**) VMwareKeyboard[0]: XkbRules: "xfree86"
(**) Option "XkbModel" "microsoftpro"
(**) VMwareKeyboard[0]: XkbModel: "microsoftpro"
(**) Option "XkbLayout" "us"
(**) VMwareKeyboard[0]: XkbLayout: "us"
(**) Option "CustomKeycodes" "off"
(**) VMwareKeyboard[0]: CustomKeycodes disabled
(II) XINPUT: Adding extended input device "VMwareKeyboard[0]" (type: KEYBOARD)
(II) XKB: reuse xkmfile /var/lib/xkb/compiled/server-A883CAF71020FF1BEC10FBAC5A6CD80FFF8B1CC1.xkm
(II) VMWARE(0): vmmouse is available
(**) Option "CorePointer"
(**) VMwareMouse[1]: always reports core events
(**) Option "Device" "/dev/input/mice"
(**) Option "Buttons" "5"
(**) Option "ZAxisMapping" "4 5"
(**) VMwareMouse[1]: ZAxisMapping: buttons 4 and 5
(II) XINPUT: Adding extended input device "VMwareMouse[1]" (type: MOUSE)
(**) VMwareMouse[1]: (accel) keeping acceleration scheme 1
(**) VMwareMouse[1]: (accel) filter chain progression: 2.00
(**) VMwareMouse[1]: (accel) filter stage 0: 20.00 ms
(**) VMwareMouse[1]: (accel) set acceleration profile 0
(II) VMWARE(0): VMMOUSE DEVICE_INIT
(II) VMWARE(0): VMMOUSE DEVICE_ON
(II) VMWARE(0): vmmouse enabled
(II) config/hal: Adding input device ImPS/2 Generic Wheel Mouse
(EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed (8)
(II) config/hal: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard
(EE) config/hal: NewInputDeviceRequest failed (8)
(II) UnloadModule: "kbd"
(II) VMWARE(0): VMMOUSE DEVICE_OFF/CLOSE
(II) VMWARE(0): VMMOUSE DEVICE_OFF/CLOSE
(II) VMWARE(0): VMMouseUnInit
(II) vmwlegacy(0): Terminating Xv video-stream id:0

While (according to the messages) you can safely ignore the second error ("(EE) Failed to load module "vmwgfx" (module does not exist, 0)") and AFAICT the first error ("(EE) Failed to load module "freetype" (module does not exist, 0)") isn't fatal, the server seems to be having difficulties accessing the HAL elements and then unloads the keyboard driver - which is, AFAIK, fatal.

Have you tried to re-configure the X server (after saving the current X config file for good measure and comparability)?

Regards,
Jens

PS: As this is SLES11SP1 (which is old and unsupported), have youconsidered updating your system, to a recent supported level (SLES11SP3)?