PDA

View Full Version : Cups is not printing umlauts (δόφ)



gefro
08-Jul-2015, 07:49
hi,

I use CUPS 1.3.9-8 on a SLES 11 SP3. full update.

I create a text file with umlauts (δόφ), and send this File with the command
lpr -P <printer> <tesxtfile>
on the printer, the print file is truncated at the first umlaut.

Example:

Textfile:

Hallo, this is a test with umlauts
Here is a δ Δ can you see it

Printer output:

Hallo, this is a test with umlauts
Here is a

Under SUSE 10 cups printed with no problems.

The code page of the user = LANG = de_DE @ "euro"

jmozdzen
08-Jul-2015, 11:53
Hi gefro,

like you, I suspect code page issues. Is CUPS running in a UTF8 setup (unlike the user, which seems to be using ISO-8859-15)?

Do you see any (error) messages in the CUPS logs, i.e. from the conversion stage?

Regards,
Jens

gefro
08-Jul-2015, 14:25
Hi Jens,

Thanks for your answer,

When I print that appears in /var/log/cups/error.log

E [08/Jul/2015:15:23:27 +0200] cupsdReadClient: 15 IPP Read Error!

otherwise no error messages

jmozdzen
08-Jul-2015, 17:32
Hi gefro,


Hi Jens,

Thanks for your answer,

When I print that appears in /var/log/cups/error.log

E [08/Jul/2015:15:23:27 +0200] cupsdReadClient: 15 IPP Read Error!

otherwise no error messages

it should list (not as errors) the filters applied to the job - likely starting with "texttops". I suggest to run that filter chain manually, to see at which step the input is no longer processed properly. If this exhibits no problem, you might configure an additional filter (perhaps on a new "printer") to capture the input that CUPS receives from the client, to see if the client sent the complete text at all.

Regards,
Jens