Results 1 to 2 of 2

Thread: RMT issue with SLES15

  1. #1

    Question RMT issue with SLES15

    I have configured an RMT server on a SLES 15 machine and configured it to mirror the repositories for SLED12SP4, SLES12SP4 and SLES15.

    If i List the mirrored repositories I get:

    Code:
    >rmt-cli products list
    
    +------+------------------------------------------------+---------+--------+---------+-------------------------+
    | ID   | Product                                        | Version | Arch   | Mirror? | Last mirrored           |
    +------+------------------------------------------------+---------+--------+---------+-------------------------+
    | 1576 | Basesystem Module                              | 15      | x86_64 | Mirror  | 2019-04-24 09:23:05 UTC |
    |      | sle-module-basesystem/15/x86_64                |         |        |         |                         |
    | 1578 | Desktop Applications Module                    | 15      | x86_64 | Mirror  | 2019-04-24 09:23:45 UTC |
    |      | sle-module-desktop-applications/15/x86_64      |         |        |         |                         |
    | 1579 | Development Tools Module                       | 15      | x86_64 | Mirror  | 2019-04-24 09:24:13 UTC |
    |      | sle-module-development-tools/15/x86_64         |         |        |         |                         |
    | 1580 | Server Applications Module                     | 15      | x86_64 | Mirror  | 2019-04-24 09:26:36 UTC |
    |      | sle-module-server-applications/15/x86_64       |         |        |         |                         |
    | 1629 | SUSE Linux Enterprise Desktop                  | 12.4    | x86_64 | Mirror  | 2019-04-24 09:29:52 UTC |
    |      | SLED/12.4/x86_64                               |         |        |         |                         |
    | 1609 | SUSE Linux Enterprise Desktop                  | 15      | x86_64 | Mirror  | 2019-04-24 09:26:53 UTC |
    |      | SLED/15/x86_64                                 |         |        |         |                         |
    | 1625 | SUSE Linux Enterprise Server                   | 12.4    | x86_64 | Mirror  | 2019-04-24 09:28:24 UTC |
    |      | SLES/12.4/x86_64                               |         |        |         |                         |
    | 1575 | SUSE Linux Enterprise Server                   | 15      | x86_64 | Mirror  | 2019-04-24 09:21:35 UTC |
    |      | SLES/15/x86_64                                 |         |        |         |                         |
    | 1630 | SUSE Linux Enterprise Software Development Kit | 12.4    | x86_64 | Mirror  | 2019-04-24 09:29:27 UTC |
    |      | sle-sdk/12.4/x86_64                            |         |        |         |                         |
    | 1583 | SUSE Linux Enterprise Workstation Extension    | 15      | x86_64 | Mirror  | 2019-04-24 09:24:53 UTC |
    |      | sle-we/15/x86_64                               |         |        |         |                         |
    | 1813 | SUSE Package Hub                               | 12.4    | x86_64 | Mirror  | 2019-04-24 09:28:57 UTC |
    |      | PackageHub/12.4/x86_64                         |         |        |         |                         |
    | 1743 | SUSE Package Hub                               | 15      | x86_64 | Mirror  | 2019-04-24 09:25:59 UTC |
    |      | PackageHub/15/x86_64                           |         |        |         |                         |
    +------+------------------------------------------------+---------+--------+---------+-------------------------+
    Only enabled products are shown by default. Use the `--all` option to see all products.
    The mirroring is manually launched with rmt-cli mirror and completes without any errors.

    I have then successfully registered a SLED12SP4 machine to the RMT server and if I list enabled repositories on the client machine I get:

    Code:
    > zypper lr
    Repository priorities are without effect. All enabled repositories share the same priority.
    
    #  | Alias                                                                                 | Name                                 | Enabled | GPG Check | Refresh
    ---+---------------------------------------------------------------------------------------+--------------------------------------+---------+-----------+--------
     1 | SLED12-SP4-12.4-0                                                                     | SLED12-SP4-12.4-0                    | Yes     | (r ) Yes  | No     
     2 | SUSE_Linux_Enterprise_Desktop_x86_64:SLE-12-SP4-GA-Desktop-nVidia-Driver              | SLE-12-SP4-GA-Desktop-nVidia-Driver  | Yes     | (r ) Yes  | Yes    
     3 | SUSE_Linux_Enterprise_Desktop_x86_64:SLED12-SP4-Debuginfo-Pool                        | SLED12-SP4-Debuginfo-Pool            | No      | ----      | ----   
     4 | SUSE_Linux_Enterprise_Desktop_x86_64:SLED12-SP4-Debuginfo-Updates                     | SLED12-SP4-Debuginfo-Updates         | No      | ----      | ----   
     5 | SUSE_Linux_Enterprise_Desktop_x86_64:SLED12-SP4-Installer-Updates                     | SLED12-SP4-Installer-Updates         | No      | ----      | ----   
     6 | SUSE_Linux_Enterprise_Desktop_x86_64:SLED12-SP4-Pool                                  | SLED12-SP4-Pool                      | Yes     | (r ) Yes  | No     
     7 | SUSE_Linux_Enterprise_Desktop_x86_64:SLED12-SP4-Source-Pool                           | SLED12-SP4-Source-Pool               | No      | ----      | ----   
     8 | SUSE_Linux_Enterprise_Desktop_x86_64:SLED12-SP4-Updates                               | SLED12-SP4-Updates                   | Yes     | (r ) Yes  | Yes    
     9 | SUSE_Linux_Enterprise_Software_Development_Kit_x86_64:SLE-SDK12-SP4-Debuginfo-Pool    | SLE-SDK12-SP4-Debuginfo-Pool         | Yes     | ( p) Yes  | No     
    10 | SUSE_Linux_Enterprise_Software_Development_Kit_x86_64:SLE-SDK12-SP4-Debuginfo-Updates | SLE-SDK12-SP4-Debuginfo-Updates      | Yes     | ( p) Yes  | Yes    
    11 | SUSE_Linux_Enterprise_Software_Development_Kit_x86_64:SLE-SDK12-SP4-Pool              | SLE-SDK12-SP4-Pool                   | Yes     | (r ) Yes  | No     
    12 | SUSE_Linux_Enterprise_Software_Development_Kit_x86_64:SLE-SDK12-SP4-Source-Pool       | SLE-SDK12-SP4-Source-Pool            | Yes     | ( p) Yes  | No     
    13 | SUSE_Linux_Enterprise_Software_Development_Kit_x86_64:SLE-SDK12-SP4-Updates           | SLE-SDK12-SP4-Updates                | Yes     | (r ) Yes  | Yes    
    14 | SUSE_Package_Hub_x86_64:SUSE-PackageHub-12-SP4-Debuginfo                              | SUSE-PackageHub-12-SP4-Debuginfo     | Yes     | ( p) Yes  | Yes    
    15 | SUSE_Package_Hub_x86_64:SUSE-PackageHub-12-SP4-Pool                                   | SUSE-PackageHub-12-SP4-Pool          | Yes     | (r ) Yes  | No     
    16 | SUSE_Package_Hub_x86_64:SUSE-PackageHub-12-SP4-Standard-Pool                          | SUSE-PackageHub-12-SP4-Standard-Pool | Yes     | (r ) Yes  | No
    I think this should tell me that all is well but every time I start the 'Online update' module from YaST2 on the SLED12SP4 client machine it generates the following error:

    Code:
    There was an error in the repository initialization. [SUSE_Package_Hub_x86_64:SUSE-PackageHub-12-SP4-Debuginfo|https://192.168.1.100/repo/SUSE/Backports/SLE-12-SP4_x86_64/standard_debug/?credentials=SUSE_Package_Hub_x86_64] Valid metadata not found at specified URL History: - [SUSE_Package_Hub_x86_64:SUSE-PackageHub-12-SP4-Debuginfo|https://192.168.1.100/repo/SUSE/Backports/SLE-12-SP4_x86_64/standard_debug/?credentials=SUSE_Package_Hub_x86_64] Repository type can't be determined.
    Can anyone advise what is different about this particular repository and what I need to do to get rid of this message?

    Thanks

    Rob

  2. #2

    Re: RMT issue with SLES15

    Hi,
    although I don't have an explanation for you, I can share my experience. Just a couple of hours ago I tried to register a SLES15 VM to SCC, so no RMT is involved. However, my VM added the respective repository and was registered, but I got this error message:
    Code:
    sles15:~ # SUSEConnect -p PackageHub/15/x86_64 -r <CODE>
    command 'zypper --no-refresh --non-interactive install --no-recommends --auto-agree-with-product-licenses -t product PackageHub' failed
    Error: zypper returned (106) with 'Error building the cache:
    [SUSE_Package_Hub_15_x86_64:SUSE-PackageHub-15-Standard-Pool|https://updates.suse.com/SUSE/Backports/SLE-15_x86_64/standard?...] Valid metadata not found at specified URL
    Some of the repositories have not been refreshed because of an error.'
    Nevertheless, the repo was there. And after a 'zypper ref' I could use that repo to install a package. To me this looks very related to your description, unfortunately I don't have an explanation.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •