To allow windows user comfortable access to our SLES server we use xrdp.

Installed packeges are
  • xrdp 0.6.1
  • xorg-x11-Xvnc 1.4.1


configuration is vanilla.

When I try to connect to via rdp, I get a login screen, where I can provide my credentials and then select sesman-Xvnc as module

A box pops up with the following content (hand copied)
Code:
connecting to sesman ip 127.0.0.1 port 3350
sesman connect ok
sending ling info to session manager, please wait...
xrdp_mm_process_login_response: login successful for displa[text is truncated here]
started connecting
connecting to 127.0.0.1 5937
error - problem connecting
/var/log/xrdp-sesman.log looks good (or at least identical to the one on working installation on sles 11sp4)
Code:
[20151023-10:17:03] [INFO ] starting Xvnc session...
[20151023-10:17:03] [INFO ] starting xrdp-sessvc - xpid=24396 - wmpid=24395
[20151023-10:17:06] [INFO ] ++ terminated session:  username XXX, display :36.0, session_pid 24392, ip XXX.XXX.XXX.XXX:52282 - socket: 7
[20151023-10:18:55] [INFO ] scp thread on sck 7 started successfully
[20151023-10:18:55] [INFO ] ++ created session (access granted): username XXX, ip XXX.XXX.XXX.XX:52282 - socket: 7
[20151023-10:18:55] [INFO ] starting Xvnc session.
Interestingly this leaves some processes behind (ps --forest)
Code:
24556 ?        00:00:00 Xvnc <defunct>
24555 ?        00:00:00 startwm.sh
24584 ?        00:00:00  \_ gnome-session
Moreover if start a Xvnc session manually with the identical parameters as specified in the sesman.ini only appended by -rfbauth I am able to connect to that session with Xrdp by choosing the vnc-any module.

I am kind of stuck here and I do not really know where to look for clues, so any help is appreciated.