New installation Graphic card Nvidia GT 710 not recognized

Hi guys !
I've just installed SLES for SAP Applications 15 SP2 and I only have available 1024*768 screen resolution on my machine, it's not the best:(The graphic car is an NVIDIA 710 GT.
I'm very new in Linux world so i don't know how to investigate this problem.
I hope you can help me.
Thank you and best regards.

Comments

  • malcolmlewismalcolmlewis Knowledge Partner

    Hi
    Is the Nvidia repository added and active? Are the nvidia rpms installed?

    /sbin/lspci -nnk | egrep -A3 "VGA|Display|3D"
    zypper lr -E | grep NVIDIA
    zypper se -si nvidia
    

    I have;

    /sbin/lspci -nnk | egrep -A3 "VGA|Display|3D"
    00:03.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GK208B [GeForce GT 710] [10de:128b] (rev a1)
        Subsystem: ZOTAC International (MCO) Ltd. Device [19da:6326]
        Kernel driver in use: nvidia
        Kernel modules: nouveau, nvidia_drm, nvidia
    
    zypper lr -E |grep NVIDIA
    27 | SUSE_Linux_Enterprise_Workstation_Extension_15_SP2_x86_64:SLE-15-SP2-Desktop-NVIDIA-Driver | SLE-15-SP2-Desktop-NVIDIA-Driver                | Yes     | (r ) Yes  | Yes
    
    zypper se -si nvidia
    S | Name                      | Type    | Version                | Arch   | Repository
    --+---------------------------+---------+------------------------+--------+---------------------------------
    i | nvidia-computeG05         | package | 450.57-38.1            | x86_64 | SLE-15-SP2-Desktop-NVIDIA-Driver
    i | nvidia-gfxG05-kmp-default | package | 450.57_k5.3.18_22-38.1 | x86_64 | SLE-15-SP2-Desktop-NVIDIA-Driver
    i | nvidia-glG05              | package | 450.57-38.1            | x86_64 | SLE-15-SP2-Desktop-NVIDIA-Driver
    i | x11-video-nvidiaG05       | package | 450.57-38.1            | x86_64 | SLE-15-SP2-Desktop-NVIDIA-Driver
    
  • Hi Malcom,
    thank a lot for your answer.
    When i execute your first script ("/sbin/lspci -nnk ...") i have the following result:

    02:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GK208B [GeForce GT 710] [10de:128b] (rev a1)
        Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. [MSI] Device [1462:8c93]
    02:00.1 Audio device [0403]: NVIDIA Corporation GK208 HDMI/DP Audio Controller [10de:0e0f] (rev a1)
        Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. [MSI] Device [1462:8c93]
    Loading repository data...
    Reading installed packages...
    No matching items found.
    

    zypper lr -E |grep NVIDIA Zipper doesn't give me anything, my problem must have come from there certainly, but I don't know what to do :(

  • malcolmlewismalcolmlewis Knowledge Partner

    Hi
    OK, so no driver or repository present ;) I see it's part of the Workstation Extension, but since it's a public repo you need to manually add;

    su -
    init 3
    zypper ar -f -g -n "SLE-15-SP2-NVIDIA-Driver" https://download.nvidia.com/suse/sle15sp2 SLE-15-SP2-NVIDIA-Driver
    zypper ref (and trust the key)
    zypper in x11-video-nvidiaG05 nvidia-glG05 nvidia-gfxG05-kmp-default nvidia-computeG05
    mkinitrd (run this just to be sure the nouveau driver is blacklisted)
    systemctl reboot
    
  • It worked!!!! Thank a lot!!! :)
    I don't know how you got around with all these parameters :)

  • malcolmlewismalcolmlewis Knowledge Partner

    Hi
    Glad you have it sorted :) Just be aware the repository can be delayed in producing rpms after a kernel upgrade, so don't be concerned if this happens, just boot to the older kernel until updated rpms arrive.

  • Thank again Malcom :)
    Now i'm going to install Java, maybe an another discussion? :smile:

  • malcolmlewismalcolmlewis Knowledge Partner

    Hi
    You should be fine, but if you hit issues another thread is welcome, that's what the forum is for ;)

  • Hi,
    in fact, in this initial post, i was in SLES 12 SP4, and the Malcom's solution worked. This morning i installed SLES 15 SP2 and the solution does not work.
    The command: zypper ar -f -g -n "SLE-15-SP2-NVIDIA-Driver" https://download.nvidia.com/suse/sle15sp2 SLE-15-SP2-NVIDIA-Driver give me some problems:

    Loading repository data...
    Reading installed packages...
    Resolving package dependencies...
    4 Problems:
    Problem: nothing provides gcc needed by nvidia-gfxG05-kmp-default-450.57_k5.3.18_22-38.1.x86_64
    Problem: nothing provides libGL.so.1 needed by x11-video-nvidiaG05-450.57-38.1.x86_64
    Problem: nothing provides gcc needed by nvidia-gfxG05-kmp-azure-450.57_k5.3.18_16-38.1.x86_64
    Problem: nothing provides gcc needed by nvidia-gfxG05-kmp-azure-450.57_k5.3.18_16-38.1.x86_64

    Problem: nothing provides gcc needed by nvidia-gfxG05-kmp-default-450.57_k5.3.18_22-38.1.x86_64
    Solution 1: do not install nvidia-gfxG05-kmp-default-450.57_k5.3.18_22-38.1.x86_64
    Solution 2: break nvidia-gfxG05-kmp-default-450.57_k5.3.18_22-38.1.x86_64 by ignoring some of its dependencies

    Choose from above solutions by number or skip, retry or cancel [1/2/s/r/c/d/?] (c):

  • malcolmlewismalcolmlewis Knowledge Partner

    Hi
    Seems you have two repositories active for Nvidia cards, I would remove the one I suggested and use the azure one? Anyway you need to install gcc zypper in gcc since it needs that to rebuild parts of the nvidia driver.

Sign In or Register to comment.